Huid-op-huidcontact: baby’s eigen keus!
Het is geweldig om je pasgeboren baby meteen en langdurig bloot op de buik te hebben. Zo’n baby weet in vrijwel alle gevallen precies waar hij heen wil. Gemiddeld na ongeveer 20 minuten acclimatiseren is het zoekgedrag te zien: het kersvers geboren kindje vindt, mits met rust gelaten, zelf de borst! Zie ook www.magicalhour.com/
Aftrap
Eigenlijk is het geven van borstvoeding een natuurlijk verlengstuk van de zwangerschap. Als de baby mag kiezen, weet hij kort na de geboorte absoluut wat hij wil: op zoek naar de borst! De borstvoedingshormonen helpen jou als moeder mee om tot rust te komen, te genieten van je kindje en er heel veel van te houden. De eerste keer aanleggen is de ‘aftrap’, want de baby is nog maandenlang helemaal van je afhankelijk.
Natuurlijke start
Als de baby na de geboorte bloot en ongestoord bij de moeder gelaten wordt, blijft hij op temperatuur. Met behulp van zintuigen en de loopreflex vindt de pasgeborene al ‘crawlend’ zelf de borst en gaat drinken. Hoe beter de bevalling is verlopen -natuurlijk, liefst zonder pijnstilling en andere kunstgrepen- des te beter kan de baby zelf de borst vinden en drinken.
Niet-natuurlijke start
Als de start niet natuurlijk is verlopen, kan het zo zijn dat het eerste aanleggen niet binnen de eerste wakkere periode van ongeveer anderhalf uur is gelukt. In dat geval kan het kindje bloot bij de moeder blijven of later, bij een volgend wakker moment, alsnog bloot op de buik bij de moeder gelegd worden om de borst te vinden. Urenlang huidcontact is geen luxe: het is de normale levensbehoefte van je baby en heel bijzonder voor jullie als ouders.
Niet onbelangrijk detail: let wel erop dat de baby vrij kan ademen!
Borstvoeding lukt niet?
Lukt dat aanleggen niet met hulp van verloskundige, kraamverzorgende of verpleegkundige, dan kan lactatiekundigeFemmie helpen om de baby aan de borst te krijgen. Vaak lukt dat met een beetje hulp, soms is er wat langere tijd nodig voordat de baby snapt wat de bedoeling is.
Aarzel niet te bellen of een bericht te sturen naar 0611 32 50 66 voor hulp in het kraambed of in de tijd erna.