Vinger aan de pols
Door de vinger, aan de pols te houden, zo nodig door middel van een weegschaal, kan snel het drinkgedrag en/of de aanlegtechniek aangepast worden. Als de baby niet groeit of zelfs afvalt kan meteen actie ondernomen worden. De baby raakt dan niet helemaal achterop.
Slechte conditie
Als de conditie zo is, dat er sprake is van dreigende stille ondervoeding, kan het nodig zijn om extra af te kolven en de gekolfde melk bij te geven. Die baby’s zijn vaak even niet zelf in staat goed en krachtig genoeg te drinken om de melkproductie te verhogen.
Kortom:
- Is de baby slaperig?
- Wordt hij niet uit zichzelf wakker voor de voeding?
- Lijkt hij te zijn afgevallen?
- Dan is het ten zeerste aan te bevelen de verloskundige of de huisarts te raadplegen en de hulp van een lactatiekundige in te schakelen.
Voorkomen is beter dan genezen
Zo’n alarmerende situatie is te voorkomen door bijtijds het probleem te signaleren. Daarbij kan een weegschaal goede dienst bewijzen, vooral in de volgende situaties:
- Eerste kind
- Na zware bevalling en/of kunstverlossing
- Meerlingen
- Baby aan einde kraamzorgweek nog niet over geboortegewicht
- Onzekerheid moeder
- Randprematuren (geboren na zwangerschapsduur tussen 37 en 39 weken)
- Prematuren
- Dysmaturen (te licht voor de duur van de zwangerschap)
Hulpmiddelen
Zolang ik geen winkel of praktijkruimte heb kun je bij mij niet terecht voor de grote hulpmiddelen als afkolfapparatuur. Wel kun je bij Lactatiekundige Femmie terecht voor het huren van een weegschaal à € 1,00/dag tot max. € 20,00/maand.